Film: Underkastelsen.


Dokumentären "underkastelsen" av Stefan Jarl gick på bio för ett tag sedan. Den handlar om en av världens största industrier: kemikalie-industrin. 23 världsledande proffesorer berättar om mänsklighetens största hot.
Stefan Jarl och Ewa Röse låter sig testa sitt blod, för att se vad det egentligen innehåller.

Trailer ser ni här. Filmen går att köpa eller ladda hem. Eventuellt ligger den fortfarande kvar på svtplay. Själv började jag se del 1 på youtube, dock fanns inte del 2.




Det finns dock mycket man kan göra:

ÄTA

*
 Köp kravmärkt, ekologisk mat. Då vet du att inga bekämpningsmedel av använts under odlingen. På vissa saker skiljer det bara någon krona, vissa varor är väldigt mycket dyrare. Men om du samtidigt börjar handla ekonomiskt, och slutar med allt onödigt, så blir det inte så farligt. Sedan vänjer man sig.

Ekologiskt mjölk 
Kommer från kor som fötts upp och lever på ett ekologiskt sätt. Under hela processen hålls mjölkprodukten åtskild från andra mjölksorter. Vid uppfödning av kor som producerar ekologisk mjölk finns det flera regler, såsom att kalven måste få dia i tre till fyra dagar (annars tas kalven från kon direkt den dimper ned på marken), och äta ekologiskt foder. 
Korna som ger ekologisk mjölk står inte lika mycket i lagården som andra kor. När de väl står i lagården är skötseln av lagården reglerad, med ljus, bra ventilation och inget drag. De ekologiska korna har bättre juverhälsa och färre sjukdomar. De äter ej heller antibiotika i förebyggande syfte. Det finns även krav på mängden motion och yta de mjölkgivande korna får. Korna får inte heller mjölkas lika mycket som konventionella kor.

En ekomjölk kostar 1:- mer. För oss blir det 30:-/mån. Inte dyrt.

Kravmärkt frukt.
Bananer och vindruvor besprutas extremt mycket. En druva kan innehålla 26 olika bekämpningsmedel. Tyvärr finns sällan kravmärkta druvor. Men däremot finns det eko-vin på systemet.

Om andelen Kravmärkta bananer som säljs i Sverige skulle dubbleras, från fem till tio procent, då skulle upp emot 20 ton kemiska bekämpningsmedel slippa spridas på plantagerna. Över tusen bananarbetare skulle kunna arbeta på plantager där de slipper utsättas för extremt giftiga bekämpningsmedel och tillväxthormoner (kravmärkta bananer är små. De övriga kan vara groteskt stora.) Dessutom skulle djur och natur runt de här plantagerna utsättas för mindre risk att skadas och förgiftas.

Väljer du att köpa bananer som dessutom är rättvisemärkta får arbetare och odlare vettigt betalt.


En ask svenska jordgubbar kan ha besprutats upp till 8 gånger innan den kommer hem till dig.

Tyvärr hjälper det inte att skala och skölja frukten. Dagens bekämpningsmedel är ofta systemiska, vilket innebär att medlet tas upp av växten och verkar inifrån.



Köp fisk märkta med dessa loggor   Så hjälper du att stoppa utfiskning. Även våra barnbarn vill äta fisk.

Märkningen ställer krav på att redskap och fångstmetoder sorterar ut fiskar av fel storlek och minimerar bifångsten. Krav kontrollerar att fartygen bara fiskar på livskraftiga bestånd som tål fisket. Det ska också gå att spåra var fisken fångats.  För odlad fisk finns regler kring var och hur foderfisken fiskats, samt regler för användning av kemikalier och antibiotika

Marine Stewardship Council (MSC) miljömärker hållbart fiske. MSC-märkning garanterar ett välskött fiske på bärkraftiga fiskbestånd, med hållbara fiskemetoder utan negativa konsekvenser för den marina miljön.

Ica har te.x sin I love Eco märkning. Coop har änglamark. Willys har nu många miljömärkta varor.

     Är den märkning som naturskyddsföreningen tagit fram och är det enda i världen som kontrolleras av en oberoende organisation. Det är också den märkning som har hårdast krav på produkten.

Kravmärkningar tar ofta avstånd från ämnen som blir förrbjudna tillslut. Så man får ett bra "hum" om man tittar lite på märkning. Man är ett steg före sas.



KLÄDER, MÖBLER, ELEKTRONIK OCH LEKSAKER.

*
Se till att det inte finns bromerade flamskyddsmedel i dina möbler, mattor och elektroniska prylar. Det finns, enligt forskarna, risk för att de kan skada ofödda barn, ha hormonstörande effekter och orsaka cancer,

IKEA använder sig inte av detta. Tack och lov har vi mest just IKEA-prylar hemma.

Idag kan du köpa miljömärkta tv apparater, telefoner (tyvärr är Apples grejjer värst av dem alla. Men de har nu tagit fram en "grön" version, tack vare just påtryckningar från folk.)

* Köp nappflaskor och plastsaker till barnen som är fria från BisfenolA.  Det brukar stå BPA free.

BPA är ett hormonellt aktivt ämne med östrogena egenskaper. Störd utveckling av hjärnan, beteende och reproduktionsorgan, samt ökad risk för fetma och cancer efter exponering i fosterlivet är några effekter som har rapporterats i djurförsök. Vilka effekter som är relevanta vad gäller risken för människors hälsa, samt vid vilka exponeringsnivåer skadliga effekter uppstår, är dock omdebatterat.

* Köp begagnade eller ekologiska kläder. Tvätta "vanliga" kläder innan du använder dem.
Ytterligare en anledning för mig att köpa beggat på tradera :D

* Många kedjor har också börjat tillverka kläder i ekologisk bomull= obesprutad bomull.

DISK- TVÄTTMEDEL

*
Köp milda, miljömärkta produkter.

1 Juli förbjöds fosfater i dessa produkter pga övergödningen i Östersjön. Synd bara att varje ämne ska hinna förstöra så mycket innan det tillslut förbjuds.

SMINK OCH HUDVÅRD

Huden är ett levande organ och "äter" allt du smörjer på den. Det blir mycket under ett liv.
Nu kryllar det av eko krämer och smink. Men se upp och försök läsa på lite och kolla innehållet. Många vill rida på den gröna vågen, och en produkt får kalla sig "Eko" även om den bara är ekologisk till viss del.

Känns det som att det är svårt att hitta bra produkter? Här kommer några länkar till bra sidor:


Jordklok.se

Bodystore.com

Babybegreen



En guide till märkning av plaster:

På de flesta plastförpackningar finns en liten siffra som talar om hur materialet påverkar din hälsa och miljön. Grön guide hjälper dig att få koll på plastmärkningen.

Försök undvika plastprodukter med siffrorna 3, 6 och 7 som innehåller ämnen som inte är bra för hälsa och miljö. Var extra noga med plast som hettas upp eller kommer i kontakt med varm mat.

 

Dryckesflaskor

Det finns en eventuell (låg) risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

PET, polyeteneterftalat, som ofta används i returflaskor är slitstark och tålig. Polyester i tyg är samma material som PET.


 

Flytande margarin-flaska

Det finns inga kända miljörisker med den här typen av plast, polyetylen, men man ska undvika att hetta upp den.

PE-HD är vanlig i förpackningar för flytande produkter som t ex flytande margarin. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nr 4).


 

Leksaksförpackningar

Undvik helst produkter av PVC, polyvinylklorid.

PVC-plast finns i allt från butiksförpackning av kött och leksaker till byggnadsmaterial. Materialet i sig är hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av plastens totala vikt. Ftalater läcker till omgivningen under en produkts hela livstid. De är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns även studier som påvisar risk för barnallergier.


 

Plastpåsar

Den här typen av polyetylen-plast, som vanliga plastpåsar är tillverkade av, innebär inga kända miljörisker, men man ska inte hetta upp den.


 

Snabbmatsförpackningar

Polypropylen innebär inga kända miljörisker.

Plasten är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i mikrovågsugn. Materialet kan finnas i alla typer av livsmedelsförpackningar.


 

Datorer och yoghurtburkar

Undvik helst polystyren.

Det är en ganska hård plast som används till, bland annat, leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis i köttråg i mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.


 

Nappflaskor och matlådor

Undvik helst produkter som är märkta med 7, framförallt  produkter som används för mat.

Den här märkningen finns emellertid på många olika varor, allt från CD-fodral till nappflaskor och matlådor.

Plaststekspaden till teflonpannan är exempelvis gjord av polyamid. Nylon är en annan polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, t ex i dammsugare. I gruppen finns också bioplaster som inte förknippas med risker. Men märkningen finns också bland annat på polykarbonat, en hård och glasklar plast, vanlig i exempelvis tillbringare. Polykarbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Nu har EU infört förbud av bisfenol A i nappflaskor.



Mycket av detta inlägg är taget från Naturskyddsföreningens länk ---> hemsida.
Det finns en bra app som heter grön guide som kan laddas hem gratis. Sök i appstore eller andriodmarket.



Det blev ett långt inlägg. Men jag antar att de som är intresserade orkar läsa, och de andra gjorde något annat roligt istället.

Jag är intresserad av detta för att jag bryr mig om mig själv, och miljön. Framförallt vill jag inte låta mig luras. När man väl har satt sig in lite grann så är det lätt att genomskåda produkter. Instinkten tar över, och man klarar aldrig av att bli en naiv konsument igen.
JAG kan själv inte påverka miljön med mina val. Men jag kan inspirera någon eller några, som i sin tur gör detsamma. Snabbt blir det många människor som ställer krav. Och kanske en dag slipper vi detta i våran mat och i våra saker.

VI faller knappast död ner av att äta kemikalier. Men smällen kan komma om 150 år.
Våra bebisar föds idag med en massa miljögifter i kroppen. Och i djurförsök har det visat sig att många biverkningar kommer först efter 2-3 generationer.

Och om man tänker att allt hänger i hop så blir det lättare. Det som inte är bra för miljön är inte bra för dig.

Och det är definitivt inte bra för våra barnbarn, att vi skövlar regnskog och tömmer haven.

Skogen är JORDENS lungor. Och havet dess blod.

Tack för mej, leverpastej!

Kommentarer
Postat av: Malin

Du kan få lära mig att bli lika klok som du :)

2011-07-12 @ 11:14:15
URL: http://unmanageable.blogg.se/
Postat av: Jennan

Gullis. Du är nog precis lika klok :)

2011-07-12 @ 13:45:59
Postat av: Vidarelena

Hi, your homepage looks really good and gives great information! Anyway, nice job. Keep it up please!!! My best wishes to you all!

2012-06-14 @ 14:02:13
URL: http://vidarelena.blogbow.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0