-vårdbolagen lever gott på våra skattepengar.



Detta hittade jag på vänsterpartiets hemsida.
Så det får bli ett inlägg till om politik. Sen ger jag mig ;P


De 15 största privata aktörerna inom vården och skolan gjorde en vinst på över två miljarder kronor på svenska skattemedel förra året. Det visar en granskning som publiceras i nästa nummer av Dagens ETC. Två miljarder motsvarar lönekostnaden för cirka 5 000 heltidsanställda sjuksköterskor.

Det är de stora vård- och skolkoncernerna som expanderar mest när välfärden privatiseras. Koncentrationen ökar, liksom lönsamheten

Vinsten för de tio största privata vårdkoncernerna och de fem största friskolekoncernerna landade på totalt 2,12 miljarder 2009 – en ökning med 500 miljoner jämfört med året innan.
Elva av de 15 största koncernerna ägs av riskkapitalbolag. Många av riskkapitalbolagen utnyttjar skatteparadis för att slippa undan skatt på vinstpengarna – däribland Attendos, Caremas, Capios och Academedias ägare.

De största privata aktörerna väntas växa ännu mer de närmaste åren, mycket på grund av den lag om fri etableringsrätt inom primärvården som alliansregeringen infört – en lagstiftning som vid ett fortsatt maktinnehav kan komma att tillämpas också på andra vårdområden, som äldrevård och specialistvård.


privatiseringarna har aldrig handlat om några små personalkooperativ. Det är stora bolag som tryckt på för att få köpa upp skolor och sjukhus, och nu kan de leva gott på våra skattemedel, säger Lars Ohly.



Och sedan måste Sveriges människor förstå hur viktigt det är att rösta.
Hade de 20 % som ligger hemma på valdagen åtminstone gått och röstat blankt så hade utgången av detta val kunnat se helt annorlunda ut.

Ni som orkat läsa ända hit ska få veta att vi fick ett infall och ska måla köksväggen vit imorgon om det är dåligt väder.
Om det inte regnar så tänkte vi fara ut och grilla lite.
Dem som inte orkat läsa är förmodligen helt jävla ointresserade av politik, eller blev irriterade för att dem inte gillar Lars Ohly. Säkert mindre smarta människor skulle jag tro ;)


Kommentarer
Postat av: spikie

ja det är bättre att rösta blankt än inget alls.

2010-09-24 @ 10:49:44
URL: http://spikie66.babyblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0